Door COVID-19 is thuiswerken gewoon geworden en dat zal zo blijven. Om dan prettig te kunnen werken is een goed bureau, of vanwege het wijdverspreide gebruik van computers spreken we ook van een computertafel, wenselijk. Het staand werken beter zou zijn. Dat zou je bij je keuze kunnen meenemen.

Eisen aan een bureau

De ARBO-richtlijnen voor werkplekbureau’s zijn de volgende:

  • Breedte van het blad is tenminste 1,20 meter en de diepte 80 cm
  • Het gedeelte waar je aanzit, dient vrijwel recht en tenminste 65 cm breed te zijn
  • De hoogte is in te stellen van 62 tot 85 cm
  • Als de hoogte niet is in te stellen, dan dient de bladhoogte te liggen tussen de 73 en 77 cm
  • Van boven spiegelt het tafelblad niet
  • De knieën passen tenminste 65 cm vrij onder de tafel
  • Voor de voeten is de vrije ruimte 80 cm
  • De totale dikte van het tafelblad is maximaal 5 cm, inclusief draagconstructie, wanneer van toepassing

Deze richtlijnen zijn voor de werkplek, maar het is natuurlijk zinvol om ermee rekening te houden bij de selectie van een thuiswerkbureau. Als je een bladhoogte van 77 cm te laag vindt, dan kan je natuurlijk besluiten om hoger te gaan. En je hebt waarschijnlijk aanvullende eisen.

Opbergruimte

De ARBO-richtlijnen zeggen niets over opbergruimte. Die kan onderdeel zijn het bureau, maar ook los daarvan. Als er opbergladen onder het bureau hangen, dan zijn die richtlijnen van toepassing op het geheel van bureau en laden. Alternatieven zijn onder meer een ladeblok op wieltjes, een wandrek en een archiefkast. Afhankelijk van je werk, kan het wenselijk zijn om zaken achter slot en grendel te kunnen opslaan. Natuurlijk wil je voldoende opbergcapaciteit.

Materiaal

Bureaus worden van diverse materialen gemaakt, zoals hout en/of metaal. Het materiaal is vooral een persoonlijke keuze. Bij hout zal je wel op houtwormen moeten letten. Als je een bureau als een pakket aanschaft dat je zelf thuis in elkaar zet, dan is die vaak gemaakt van een materiaal als multiplex. Dat is relatief goedkoop, maar heeft niet de stevigheid en duurzaamheid van een massief bureau. Een metalen onderstel waar je een massief blad opschroeft, is ook een goede oplossing. Als je bureau in de woonkamer komt te staan, dan zal die bij voorkeur bij de stijl van de rest van het interieur moeten passen.

Vormen

Afhankelijk van de plek waar het bureau moet komen te staan, samen met de beschikbare ruimte, maken het inpassen van een recht bureau soms lastig. Dan is wellicht een hoekbureau of een secretaire een oplossing. Het is verstandig om de ARBO-richtlijnen in de gaten te houden, want die zijn met zorg opgesteld en je vele uren achter je bureau maken een verstandige vormkeuze wenselijk.

Aanschaf

Zoals met zoveel zaken kan je voor een bureau naar een fysieke winkel gaan of er een online aanschaffen. Ook dit is met name een persoonlijke keuze. In een winkel kan je een bureau aan alle kanten bekijken en ook de zit eraan uitproberen. Bij online winkelen kan je gemakkelijk aanbiedingen met elkaar vergelijken.