Big data klinkt heel handig als je weet wat het is. En waar gebruik je big data voor? In deze blog lichten we toe wat big data is, waarvoor je het gebruikt en wat de voor- en nadelen hiervan zijn. Het zou natuurlijk mooi zijn als je big data op de juiste manier kunt gebruiken!

In het kort: wat is big data?

De definitie voor big data luidt: hele grote en/of ongestructureerde data. Data is eigenlijk een ander woord voor gegevens of informatie. Eigenlijk is alles wat je op het internet vind dus ook big data!

Waarvoor gebruik je big data?

Big data wordt vooral gebruikt om informatie op te doen over onderwerp. Via Google Analytics kun je big data verzamelen over je website en de mensen die je website bezoeken. Met deze informatie kun je je bedrijf online analyseren. Welke pagina’s zijn populair, waar klikken mensen snel weg of waar komen de websitebezoekers vandaan geografisch gezien?

De voordelen van big data

Big data wordt zoals hierboven gezegd vooral gebruikt om verbanden te vinden tussen – in dit geval – je website en je websitebezoeker. Vaak is een verband heel logisch. Het is bijvoorbeeld logisch dat als jij een product heel vaak verkoopt, dat het cijfer van het aantal bezoekers van de pagina waarop dat product staat ook heel hoog is. Op die manier kun je je beter inleven in de wens van de potentiële klant. 

De nadelen van big data

Big data is niet altijd even handig. Soms zie je door de bomen het bos niet meer en ga je verbanden zien die er eigenlijk helemaal niet zijn of niet logisch zijn. Het kan zijn dat er een pagina van een product heel vaak wordt bezocht, maar dat je verkoopcijfers dit niet aantonen. Dit kan misleidend zijn. Het kost dus nog steeds veel werk.