Amiibo is de afgelopen twee jaar razend populair geworden in de game industrie. En dat is niet zonder reden, want het is een gave functionaliteit. Wanneer men een amiibo tegen een Nintento Switch, 3DS of Wii U houdt verschijnt het karakter in je game.

Dat klinkt natuurlijk harstikke leuk en dat is het ook, maar er zit wel een groot nadeel aan verbonden. De amiibo’s zijn namelijk best prijzig. Deze gamekarakters hebben een gemiddelde prijs van maar liefst €25,-. Een dure hobby dus…

Gelukkig hebben wij hier een goedkope oplossing voor gevonden. Een amiibo werkt namelijk op basis van een NFC tag die verstopt zit in het figuur. Dit betekent dat je met een NFC chip dezelfde functie kan uitvoeren zonder het dure figuurtje. Je hebt dan natuurlijk wel een saaie sticker, kaart of coin…

Maar je spekt jouw portemonnee en je kunt toch gebruik maken van de functionaliteit.

Voordat ik ga toelichten hoe je een amiibo op een NFC tag programmeert zal ik eerst de voordelen en nadelen hiervan op een rijtje zetten.

De nadelen van een Amiibo op een NFC tag

In principe is het enige nadeel dat je geen amiibo figuur hebt, maar een saaie sticker, kaart of coin. Ben je een echte liefhebben van amiibo figuren en verzamel je de karakters? Dan kun je beter voor de originele amiibo figuren gaan.

De voordelen van een Amiibo op een NFC tag

Het programmeren van een amiibo op een NFC tag is een stuk goedkoper dan het kopen van een amiibo figuur. Voor een NFC tag betaal je gemiddeld €1 en kun je kosteloos zelf programmeren. Voor een amiibo figuur betaal je ongeveer €25.

Waarschijnlijk ben je geïnteresseerd geraakt om zelf amiibo’s te maken. Wij gaan je precies uitleggen hoe je dit doet. Maar voordat we beginnen heb je eerst het juiste gereedschap nodig.

Wat heb je nodig om een Amiibo te programmeren op een NFC tag?

  1. Een Android of iPhone met NFC functie. Wanneer je gebruik maakt van een iPhone kun je de applicatie Cattlegrid of Placiibo gebruiken. Met een Android kun je gebruik maken van Tagmo. Ook is het mogelijk om via een computer te programmeren met een ACR122U NFC Card Reader.
  2. Een NFC NTAG215. Let op: De NTAg213 of NTAG216 werken niet met amiibo.
  3. De Tagmo App (Android) of Cattlegrid/Placiibo (iPhone)
  4. Amiibo .bin bestanden

Stap1: installeer Tagmo op je Android toestel

Tagmo is helaas niet te downloaden in de Google Store. Je moet naar een website gaan waar je Tagmo kunt downloaden. Wanneer je in Google invoert ‘’Tagmo downloaden’’ kun je precies zien hoe je dit kunt doen. Voordat je dit doet moet je eerst de instellingen aanpassen, zodat het mogelijk is om bestanden te downloaden buiten de Play store om. Ga naar Settings -> Security -> Unknown Sources en vink deze aan.

Stap 2: Installeer de Tagmo apk file op je Android toestel

Ga naar github.com/HiddenRamblings/TagMo/releases om het bestand te downloaden.

Stap 3: Download de 2 configuratiebestanden die werken met Tagmo

drive.google.com/file/d/0B7USDVlwa5stY1o5ZF9odXRZeEU

drive.google.com/file/d/0B7USDVlwa5stRFZZdmJWQmNsUTQ

Stap 4: Plaats de Unfixed-info.bin, locked-sectret.bin en Amiibo dump files op jouw Android toestel

Stap 5: Open de Tagmo applicatie

Druk op de drie dots rechts bovenin -> Load Key(s) file… en selecteer unfixed-info.bin en locked-secret.bin files. Het zou kunnen dat je een file explorer op je Android toestel moet downloaden, deze is te vinden in de download map.

Stap 6: Druk op de Load Tag knop en selecteer je Amiibo.bin dump file

Stap 7: Druk op de Write tag button en houdt je NFC tag tegen je Android telefoon

Goed gedaan, De NTAG215 is nu geprogrammeerd en klaar voor gebruikt!