Veel hosts bieden dedicated servers aan voor bedrijfseigenaren die hun plek op het internet om welke reden dan ook niet willen delen. Dedicated servers zijn het tegenovergestelde van shared hosting plaatsen. Kies je voor shared hosting, dan deel je een server met andere website eigenaren en betaal je huur voor dat stukje dat je gebruikt. Bij dedicated hosting krijg je een server helemaal voor jezelf alleen. Je huurt de server plus randapparatuur en regelmatig krijg je er ook allerlei andere diensten bij, zoals periodieke back-ups en een minimale uitvalbelofte. Dedicated hosting is in sommige gevallen echt een uitkomst. Lees hier verder over deze optie.

 

De voordelen van dedicated servers

Een dedicated server is dus een server helemaal voor jezelf alleen. Dat betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor het indelen van je ruimte en het waarborgen van de veiligheid. Voor een bepaald bedrag per maand word je door de host volledig ontzorgd. Je server hangt in een datacentrum met glasvezelkabels en noodstroom, dus deze kan praktisch nooit uitvallen. Er zijn geen andere websites die jouw plek kunnen innemen of die jouw snelheid op het spel kunnen zetten. Daarnaast krijg je van je host een aantal andere diensten aangeboden die ook bijdragen aan een goede klantervaring. Met een dedicated server kun je rekenen op de hoogste rekenkracht, de snelste service en een volledige ontzorging.

 

Zijn er ook nadelen?

Uiteraard zijn er ook nadelen aan dedicated servers te noemen. Zo betaal je voor al deze ontzorging de hoofdprijs en dat is alleen goed als je het ook echt nodig hebt. Kies je voor dedicated hosting terwijl cloud hosting ook prima was geweest, dan gooi je dus eigenlijk geld weg. Een ander nadeel is dat dedicated servers niet efficiënt zijn. Bij shared hosting wordt de ruimte zo goed mogelijk verdeeld over verschillende huurders, maar bij dedicated hosting ben jij de enige. Er zijn dus meer dedicated servers nodig om minder websites te huisvesten. Dat is niet alleen minder efficiënt, maar ook minder milieuvriendelijk.

 

In welke situatie is een dedicated server een goed idee?

Er is wel degelijk een markt voor dedicated servers en er zijn voldoende ondernemers die hier graag gebruik van maken. We noemen hier slechts een selectie van situaties op waarin dedicated servers een grote uitkomst bieden.

  • Je hebt een website waarmee je elke seconde geld verdient. Als deze even niet werkt, dan verlies je geld.
  • Je wilt je conversie ratio en je SEO score bij Google verbeteren door je bezoekers de best mogelijke ervaring aan te bieden.
  • Je wilt niet beïnvloed worden door de fouten van andere huurders op je server.
  • Je hebt een grote webwinkel of een bedrijf met een ingewikkelde externe en interne websitestructuur.

 

Wanneer zijn dedicated servers niet nodig?

De meeste websites zullen echter net zo goed te onderhouden zijn op een shared hosting plaats. Je hebt geen dedicated server nodig als je website klein is, als je financiële situatie er niet van af hangt en als je weinig bezoekers krijgt. Veel website eigenaren gaan van shared hosting naar cloud hosting en als ze dan nog verder groeien is dedicated hosting een optie. In sommige gevallen is dat het extra geld echter meer dan waard.